Cusco, tai Cuzco, on keskisuuri kaupunki kaakkois-Perussa lähellä Urubamban laaksoa korkealla Andeilla, n. 3400m korkeudessa! Kaupungissa asuu reilu 400.000 ihmistä. Kaupunki oli aikanaan (1400-1700 -luvuilla) Inka Valtakunnan pääkaupunki ja on sitämyötä edelleen yksi tärkeimmistä maailmanhistorian tapahtumapaikoista - Unesco otti alueen suojelukseensa 80-luvun alussa.
Inkakultturi on edelleen vahvasti esillä arkkitehtuurissa; kaupunki on todella kaunis ja värikäs. Turisteja riittää, sillä suurin osa Machu Picchuun aikovista ihmisistä matkaa sinne nimeonmaan Cuscon kautta. Ravintoloita, hotelleja ja museoita piisaa erityisesti historiallisen vanhankaupungin alueella. Me asuimme todella hienossa Novotel -hotellissa, joka oli puiteiltaan ja palvelultaan kyllä oikeasti Sofitel-tasoa! Mahtava!!
Cuscossa olimme tavallan 2-osiota. Lensimme sinne jo torstaina 15.9. Liman kautta, mutta siinä välissä vain yhdeksi yöksi, sillä heti seuraavana aamuna aikaisin otimme sen Peru Rail -junan Aguas Calientesiin ja MP:hen. Olimme kaiken suunnitelleet tarkkaan etukäteen - kuinkas muuten ;) Peru Rail junaan ei nimittäin saa ottaa mukaansa valtavia matkalaukkuja - oikeastaan vain max 15kg reppu per matkaaja on "säännöissä" ... meillähän oli tietysti tällä 2.5 viikon matkalla iso matkalaukku mukana, jota emme voineet ottaa MP:hen mukaan. Novotel onneksi ilomielin otti laukkumme 2 yöksi säilöönsä, ja me matkasimme MP:hen vain reppujen kanssa.
Lähes 3.5km:n korkeus kyllä tuntui, kun hotellille saavuimme ekana päivänä! Päässä huippasi ja tuntui pumpuliselle, sydän tuntui hieman läpättävän ja pienemmästäkin rasituksesta heti hengästyi voimakkaasti. Korkeanpaikanoireisiin auttaa runsas nesteiden (ei alkoholin!) nauttiminen: vettä ja kokateetä tarjottiinkin jokapuolella avokätisesti. Kokateetä oli jännä juoda: se tuoksui hieman sellaiselle 'ruoholle', mutta oli ihan hyvää. Varmasti pieni hihityskohtaus oli enemmänkin "lume-vaikutusta", vaikka vitsailimmekin olevamme pilvessä ;)
![]() |
Hani hörppii kokateetä Novotelin hienossa aulassa |
Sunnuntaina 18.9. saavuimme MP:stä takaisin Cuscoon alkuillasta, ja kiertelimme jalkaisin hieman kaunista keskustaa.
Käveltiin mm. 'Plaza del Armas' ympärillä ja katottiin upeita jonkinlaisen Inkafestivaalin tanssijoita: oli hienoa! Kauniita asusteita ja taitavaa tanssia, iloisia ilmeitä ja riemukasta laulua.
Perussa syödään paljon liha-, lintu ja kalaruokia. me söimme melkein joka päivä eri versioita paikallisesta liharuoasta, Lomo Saltadosta. Nammm!! Annoksessa on lihan lisäksi sekä perunoita että riisiä, liha on grillattua ja mukana on mauksat mausteista tomaattipohjaista kastiketta ja paistettuja kasviksia. Mun suosikkiversio oli Lomo Saltado alpakanlihalla (vaikka vähän säälittkin syödä suloista alpakkaa....).
Lomo Saltado |
Ainoan kokonaisen päivän Cuscon alueella vietimme todella hienolla Viatorin kautta varatulla Sacred Valley -kierroksella, joka kesti koko päivän. Alle olen laittanut teille kuvia ko. kierrokselta, tekstit olen kopsannut suoraan "matkapäiväkirjastani" ... jätän tarkoituksella tekstin juuri sellaiseksi kuin olen itselleni kirjoittanut, sillä musta se on aika hauskan töksähtelevästi kirjoitettu! :D Enjoy!!
------------------------------
MA 19.9.
Herätys ennen 6, laittauduttiin > AP > klo 7 tuli mukava paikallinen n. meiän ikäinen mies noutamaan tourille. Kyseltiin paljon faktoja Cuscosta ja Perusta yleensä - mielenkiintoista. Perussa viljellään esim yli 4000 erilaista perunalajiketta! 😂
Kierros oli laajalla alueella, joten iso osa meni autossa, mutta ei haitannut - oli kiva nähdä eri alueita ja myös ihan turistivapaata paikallisten asuinaluaieta.
Eka pysäkki oli " Centro textil Urpi", pieni yhteisö (12 perhettä) jotka kehräsivät laaman ja alpakan villoista lankaa, värjäävät luonnon kasveilla useiksi upeiksi eri väreiksi ja sävyiksi, ja sitten kutoivat ja nypläsivät niistä hienoja kankaita. Meille näytettiin koko prosessi ja lopulta ostettiinkin pari kangasta pöytäliinoiksi kotiin. Myös laamoja saatiin taputella ja marsuja ihastella :)
Seuraava pysäkki oli hienolla "Las Salinas de Marsal" -suola"kentällä", joka oli vuorenlaaksossa. 3000 suola-allasta, jotka on 6000hlön kylän perheiden omistuksessa kokonaan. Tutustuttiin suolan prosessointiin ja kierreltiin suolassa 😂 Oli ihan mielenkiintoista ja hieno paikka.
Sitten käytiin upeassa Moray Archaeologocal Site, jossa hämmästeltiin inkojen tekemiä "laboratorioita"; ampiteatterityylinen kohoava kerroksinen pyöreä 'kulho', missä jokaisessa tasossa on oma pieni mikroilmasto, jossa inkat testailivat eri kasvien kasvua. Näin he pystyivät päättelemään millä korkeuksilla missäkin lämpötilassa, ilmansuunnassa ja ilmastossa mikäkin kasvi kasvaa parhaiten. Uskomattomia neroja tiedemiehiä ovat olleet 1400-1530 välillä!
Myöskin opittiin ettei kaikki olleet inkoja; inkat on niinkuin kuninkaalliset ja loput oli keskiluokkaa/työläisiä. Inkat ovat hoitaneet valtakuntaansa kuin bisnestä; jakaen vastuualueita eri ihnisille ja tarjoamalla työntekijöilleen etuja, niin että ihmiset halusivat tehdä valtakunnalle töitä - kukaan ei ollut ns. orja. Kaupankäyntiä käytiin oravannahka menetelmällä (trade), luonnon jumalat tärkeitä. Aurinko kaiken yllä (kulta on auringon sulaa). Elämän jatkumo kuolemankin jälkeen..yms... Kaikki mitä inkoista opittiin oli "mind blowing" - todellinen sivilisaatio!
Sitten ajettiin Ollantaytamboon tutustumaan MP:n jälkeen toisiksi tärkeimpiin inkajäänteisiin; lisää varsinaisia kasvien kasvatusterasseja, aurinkotemppeli, vesitemppeli yms. Kiipeiltiin korkealla rinteillä rainioita ihmetellen ja mm. Inkojen astronomisista taidoista oppien (päiväntasauksen nousevan auringon säteiden kohdat oli temppeleiden kohdissa tismalleen yms). WOW WOW WOW!
Lounaalla köytiin todellakin eat-all-u-can -buffetissa; Restaurante Tunupa in Urubamba. Ihan hyvää ruokaa syötiin paljon 😄
Sitten ajettiin katsomaan lisää hienoja raunioita Pisacin kylään - taas kiipeiltiin korkealle vuorelle raunioihin. Kyllä tuntui hengästyksessä että oltiin yli 3500m korkeudessa! Upeita paikkoja ja maisemia, ja todella mielenkiintoista historiaa!
Päiväretki oli todella mielenkiintoinen ja hauska! Oltiin tosi tyytyväisiä. Vasta n18 aikoihin oltiin takas hotlalla upean päivän päätteeksi!
---------------
Tähän loppuu nyt varsinaiset matkapostaukset tältä reissulta.
Kirjoitan tosin vielä yhden postauksen Dallasista, sillä paluumatkalla meillä oli koko päivän pituinen välipysähdys siellä. Lentokentällä hengailun sijaan kävimme sitten itse Dallasissa "JFK Kierroksella! ... :)
---------------
4 comments:
Hienot kuvat:) Etelä-Amerikassa asuessa söin vielä kanaa,mutta kun näin sen selälleen levitetyn marsuannoksen(en syönyt...) niin teki pahaa että entinen lapsuuden lemmikkien serkku oli ruokana.Muuten Perussa oli paras ruoka mitä söin niissä maissa Etelä-Amerikassa missä olin. En tiedä jos söit lucumajäätelöä,mutta vieläkin kaipaan sen makua...
Hieno matka teillä oli:)
Jael, Perussa oli tosiaan todella hyvää ruokaa - nam!! Heti tuli nälkä!
Mulla oli kanssa pienenä marsuja, joten teki kyllä pahaa nähdä ne kokonaiset marsut lautasella! Mutta tavallaan olisi ollut mielenkiintoista tietää miltä se maistuu... Nooh, ehkä vielä joskus! ;)
Ei syöty lucumajäätelöä .. höh!
:*
Juhuu, huomasin juuri, että mekin ollaan sitten Novotelissa!
Allu, jee! Se on tosi hieno ja hyvä hotelli, tykkäätte varmasti!
Ja huoneissa on ainakin yksi 'eurooppalainen' pistorasia jenkkirasioiden seassa! ;)
Ai että olen ilonen, että tekin meette noihin upeisiin paikkoihin!!
Post a Comment