Heippa ihanat lukijani!
Ensinnäkin haluan kiittää ed. postaukseen saamistani kannustavista ja ymmärtävistä kommenteista. Oon kiitollinen, että postaus on ymmärretty oikein ja ettei ole alettu tekemään erilaisia johtopäätöksiä, tai ainakaan tuomittu mua ilman että tietää mitä varsinaisesti on tapahtunut (jos mitään). Tiesin, että voin luottaa teihin - muuten en olisi voinut moista edes kirjoittaa!
Hanin kanssa ollaan käyty "kriisikeskusteluja" ja vedetään nyt täysillä yhteistä köyttä, että kriisistä selvitään. Uskomme meihin, toivomme meille parasta ja rakastamme toisiamme. Siinä ne tärkeimmät.
Mieli tietysti myllertää edelleen, ja tässä menee varmasti aikansa ennenkuin se rauhoittuu, joten kiitän jo etukäteen kärsivällisyydestä....nämä postaukset voi nimittäin olla vähän sekametelisoppaa! Iloja, juhlia, matkoja, nauruja, ...ja marmatusta ja kriisinpurkua ... mutta sehän on kai juuri tätä Elämää!
Viime viikonlopuksi pakenimme arkea ihanaan Köpikseen!
Näimme pikavisiitillä hanin veljen ja hänen ex-vaimon, hanin parhaan kaverin Larsin ja kävimme kylässä hanin siskon luona - vihdoinkin pääsimme hänetkin siis näkemään!
Kerron näistä tapaamisista tarkemmin erillisessä postauksessa, tästä postauksesta tulee muuten liian pitkä...
Lähdimme Köpikseen nimittäin aika ex-temporee, kun hanin yksi työkaveri oli saanut varattua itselleen 3 hengen pöydän maailmankuulusta 2 michelintähden NOMA-ravintolasta lauantaille 8.8., ja hän pyysi meidät mukaansa! Tuosta ravintolasta ei pöytiä nimittäin ihan noin vaan saa varattua, ja kun kyseessä on ravintola jonka Restaurant Magazine on valinnut MAAILMAN PARHAAKSI ravintolaksi 4 kertaa viimeisen 5 vuoden aikana (v. 2010, 2011, 2012 ja 2014), niin ei me voitu kieltäytyä kutsusta!
Noma (nimi tulee sanoista nordisk mad (pohjoismaalainen ruoka)) oli todellakin maineensa veroinen!! Menu oli täynnä toinen toistaan upeampia ja herkullisempia taidonnäytteitä! Mielettömän jännittäviä makuja, yhdistelmiä, suutuntumia ja valmistustekniikoita! Ja annokset olivat paitsi makuhermoja hivelevää, niin myös kaunista katseltavaa! Tarjoiltavien annosten monimutkaisuudesta kertoo jotain se, että illan 45 ruokailijaa varten annosten eteen oli huhkinut 50 kokkia!
Ravintola itse on hyvin yksinkertainen. Ruokailijoita mahtuu kerralla juurikin viitisenkymmentä max. Sisutuksessa on käytetty paljon harmaata pelkistettyä puuta, kynttilöitä, lasia, ja luonnon valoa. Tunnelma oli hyvin rento ja kotoisa.
Varsinainen illan menu oli 16 ruokalajikkeen pituinen, mutta me saimme monta extra-lajiketta (yht. 21!!), sillä itse pääkokki (chef de cuisine Daniel Giusti) otti meidät "omakseen" jo aterian alkumetreillä. Hän huomasi nopeasti, että olimme Oikeasti kiinnostuneita tietämään enemmän kuin vain kunkin lajikkeen raaka-aineet. Meillä oli paljon kysymyksiä ja kommentteja, ja keskustelimme kokin kanssa pitkään ja hartaasti jokaisesta annoksesta. Hän otti tietysti kiitollisena myös palautteet vastaan.
Mä ja hanin työkaveri Jeff otimme myös viinimenun, jossa talon oma sommelier mätsää viinit jokaiselle annokselle. Saimme maistella uskomattoman hyviä valko- ja punaviinejä, jopa Japanilaisesta sakesta valmistettua valkoviiniä. Yhden annoksen kanssa saimme ehtaa olutta. Sanomattakin selvää, että viiniä tulee juotua aika paljon kun on 21-lajikkeen illallinen kyseessä! Onneksi osasin ottaa varovaisesti, muuten olisi varmasti ollut pöydän alla jo puolivälissä iltaa! :D
Aterioimme reilusti viidettä tuntia! Ateriaa ei voi oikeastaan kuvata pelkästään sanalla 'ateria', se oli ELÄMYS! Mind blowing! Fascinating! Amazing! ...ja uskomattoman mielenkiintoista! Kaiken kukkuraksi saimme illan lopuksi yksityisen kierroksen pääkokin johdolla ravintolan "back stagella", eli keittiöissä, kylmähuoneissa, "kasvimaalla"ja toimistolla! Myöskin saimme tutustua muuhun henkilökuntaan, ja aivan erityisesti ravintolassa työskentelevät 2 suomalaista kokkia esiteltiin mulle :D
Noman ruoka oli upeaa, mutta ei tuollainen "fine dining" jossa maistellaan pieniä erikoisia annoksia toisensa perään voisi ikinä korvata ns. arkiruokaa, tai normia ravintolaruokaa - näitä ei voi edes verrata keskenään. Rakastan pizzaa, kunnon isoa pihviä ja ranskalaisia, yms. edelleen :D
Mutta ehdottomasti suosittelen kokeilemaan, jos vain mahdollista, Nomaa tai jotain muuta vastaavaa!
Tässä kuvia illasta ja aterioiden nimet menun mukaan. Olin jo aikaisemmin kirjoittanut englanniksi ylös miten pääkokki kuvaili aterioita, joten ne tulee nyt englanniksi (en yritä edes käntää, mulla ei ole tällaista sanavarastoa suomeksi!! :D )
Jos jokin annos sinua erityisesti kiinnostaa, kysy kommenttilootassa niin kerron lisää - jos alan jokaisen kuvailemaan tarkasti, niin tästä tulee liian pitkä postaus!
Pakollinen kuva hanista ja musta Noma-kyltin vieressä :D. Pikkukuvassa minä odottamassa aterian alkua - siinä näkee vähän sisustusta.
Ylävasemmalta myötäpäivään:
1. Fresh berries and grilled lemon thyme in a vinegary sweet cold broth.
>liemi oli vähän liian hapan mielestäni
2. Cabbage leaves and white currants
Slightly poached summer cabbage on top of grilled summer cabbage leaves, with a broth of white currants and unripe strawberries.
3. Green shoots of the season with scallop marinade
Different kinds of leaves from around the area, picked that day, some raw some grilled, over a scallop and brown butter paste.
> Todella hyvää! Grillatut LEHDET?! :D Niissä maistui luonto, tuoreus, puhtaus ja grillauksen savuisuus, jota kaikkea simpukkainen sose korosti upeasti. Tämä annos oli ehdottomasti yksi suosikeistani!!
4. Sweet peas, milk curd, and sliced kelp (rakkolevä!). Peas peeled twice and flavoured with a mushroom broth enhanced by pea shells and husks. Kelp was incredibly finely sliced, soft and silky, over the top of fresh Danish milk curd.
> NJAM!! Herneiden makes, rakkolevän suolainen maku, rahkan silkkisyys - täydellinen combo!
5. Grilled onion; the bulb was cut open, the very heart of the onion scooped out and sliced, then put back with truffle (?) oil, and then entire onion was grilled.
> sipulista syötiin vain keskus, joka oli uskomattoman hyvää! Ja niin yksinkertaista!
6. Sea urchin and walnuts
> merisiili oli puréena, pähkinät siivuina. Yhdistlemä mahtava!!
7. Flower Tart
Tart of fresh flowers over herb paste, shell made of seaweed and wheat.
> USKOMATTOMAN HYVÄ!! En ollut ikinä tiennyt että kukat voi maistua niin hyvälle!! Pehmeän parfyymista, makeaa ja niin raikasta! Yksi top-suosikeistani illan menussa!
Jos joku ostaa mulle joskus kukkakimpun, niin varmaan syön sen ensikerralla! :D
8. New Danish potato and nettle
Tiny Danish potatoes roasted in a salted leafy pouch, wrapped in dry hot nettle leaves. Horseradish foam for dipping.
> perunat syötiin koivusta katkaistulla pienellä oksalla, jonka pää oli veistetty teräväksi. Myös nokkosen lehdet syötiin. Annos oli oikein hyvää, mutta ei kovin erikoisia makuja.
9. Sweet shrimps wrapped in nasturtium leaves (koristekrassi)
> annos näytti lumpeenkukille japanilaisessa koristealtaassa - tästä näki, että noman henkilökunta vietti pitkän aikaa äskettäin Japanissa keräämässä ideoita.
10. Mahogany clam and grains
Min. 100 yr old Mahogany clam, fresh grains, broth of green gooseberry, and dusting of samphire (sea asparagus; vähän kuin green tea).
> super vanha simpukka sai arvoisensa lopun yli 100 vuotisen elämän jälkeen! UPEAA!
11. Monkfish liver that was smoked for 20 hours, frozen, then thinly sliced over dark rye wafer/toast.
> TODELLA HYVÄÄ, upea savuinen maku, ei ollenkaan kalainen. Tuntui suussa maksalle, mutta ei ollut ollenkaan niin voimakas kuin esim. karjaeläinten maksan maku. Herkullista!
12. Pumpkin, rose petals, and Finnish fresh water caviar, in a buttermilk broth with barley.
> tämä oli ehdottomasti paras annos! Käsittämätön makuelämys kun kaikkea laittoi yhtäaikaa suuhun; kurpitsan mehukkuus, ruusun terälehtien hento makeus, kaviaarin suolaisuus, ja jyvien sekä pinjaminsiementen karkeus. Melkein itkimme nautinnosta! :D
13. Barely cooked lobster tail and nasturtium leaves. (koristekrassi)
> liemi oli uskomattoman voimakkaan hummerin makuista, super-herkullista! Punaiset suolaheinän lehdet maistui samalle, kuin lapsenakin kun niitä metsäniityillä pureskeltiin! :)
15. Black garlic roasted, puréed, dehydrated, then formed into a leaf, with currant leaves and wood ant larvae.
> Tuntui suussa pehmeälle tahmealle, maistui jännälle "tummalle" vähän palaneelle, en osaa selittää.. murkuista sitruunainen maku!!
16. Roasted bone marrow, rose petals in rose vinegar, cabbage leaves.
> idea oli tehdä "taco" käärimällä ainekset kaalinlehteen. Luuydin ... sitä voimakkaampaa lihan makua ei olekaan, NAM!
...sitten jälkiruokiin...
17. Berries and green soaked in vinegar for one year
Lingonberries, black currant shoots, elderflower, and dandelion all soaked in vinegar for one year.
> näytti kauniimmalle, kuin maistui ..
18. Rhubarb and sheep milk yoghurt. ...nammmmm!
19. Aronia berries and söl
> marja-aronia ja dillisk merilevä (en ollut ikinä kuullutkaan kummastakaan!) sisus oli jugurttinen, ihan hyvä mutta ei mikään wow-elämys.
20. Forest flavours, chocolate and egg liqueur
> suklaalla kuorrutettuja sieniä, jäkälää ja suklaatikkuja. Silkkinen munatoti. Oli hauskaa rouskuttaa jäkälää ja suklaiset sienet oli tosi herkullisia!
![]() |
Private Tour in the 'back stage': yksi isoista keittiöistä, "pickling station", itse head-chef Daniel "oppaanamme", "kasvimaa". |
Syömisen jälkeen jäimme vielä kahville ja liköörille, ja sen jälkeen pääkokki tuli kysymään josko haluamme nähdä keittiöt ja muuta ravintolaa ... Tottahelkutissa halusimme!
Vietimme vielä reilun tunnin kierrellen "takahuoneita". Saimme kaikkiin kysymyksiin vastauksia, heitimme välillä suorastaan hauskaa läppää ja meille esiteltiin useita nuoria harjoittelijoita (melkein kaikki työntekijät ovat nimenomaan internejä). Meillä oli uskomattoman hauskaa ja kaikki oli tosi mielenkiintoista!
Kotiin (hotellille) tulimme vasta vähän ennen klo 2 yöllä !!
8 comments:
Todella once in a lifetime kokemus! Jossain telkkariohjelmassa kerrottiin Nomesta ja siina oli joku muurahaisannoskin. Teille ei tainut sattua?
vähän nyt kyllä olen kateellinen, kun en ole itse vielä päässyt Nomaan. Oli se varmaan hieno kokemus ja musta on kiva, kun noissa tähtiravintoloissa on nykyään ihan leppoisaa porukkaa töissä eikä enää sellaista jäykkää menoa. Me oltiin viime kuussa Schwarzwaldissa kolmen tähden raflassa ja meillä oli oikein hauskaa tarjoilijoiden kanssa.
anumorchy, oli todellakin upea kokemus!
Se pääkokki naureskeli vähän sille "muurahais-maineelle" kun se on vähän "blown out of propotion" ... Eivät ole syöttäneet kenellekään varsinaisesti muurahaisia, mutta käyttävät esim. niiden munia tuomaan makuja. Meidän menussa muurahaisen (wood ant) munia (larvae) oli käytetty tuomaan siihen Mustasta Valkosipulista tehtyyn "lehteen" vähän hapokasta (melkein sitruunaista) makua. Pääkokki sanoi, etteivät enää edes kerro "normiasiakkaille" siitä muurahaisten käytöstä, kun siitä tehdään liian iso numero. Mutta me saatiin tietää, kun hän ajatteli, että me ymmärretään mistä on kyse :D
Allu, toivottavasti pääset Nomaan vielä - se on kyllä odottamisen väärti!
Tosin sielä oli nytkin joku 600 ihmisen jono pöytävarauksiin... mutta kun sitä hanin työkaveriakin lykästi, niin miksei muitakin! Niillä on ymmärtääkseni sellainen arvontasysteemi .. :D Tosin Tammikuussa 2016 Noma muuttaa 10 viikoksi Australiaan; hakevat sieltä uusia ideoita. Eli keväämmällä vasta takaisin Tanskassa.
Mäkin tykkään tosi paljon, että noinkin hienoissa ravintoloissa on ihan rento meininki, ja että kokit tulee rupattelemaan avoimesti asiakkaiden kanssa. Kolmen tähden ravintolassa en olekaan vielä ollut ... 2 kertaa 2 tähden (tämä Noma, ja viime vuonna Italiassa PIccolo Lago), ja sitten muutamia yhden tähden paikkoja. Upeita kokemuksia kyllä kaikin puolin!
Haliterkut <3
Mä odotinkin näitä sun Noma-kuviasi:) Oli varmaan hieno kokemus.Ja peukkuja ja tsemppiä sulle ja teille muutenkin:)
Olipas mielenkiintoinen ravintola-postaus! Kauan saa varata aikaa syömiselle kun on noin monenlaista maisteltavaa :)
Katselin nuo ruokakuvat moneen kertaan, niin hienosti on laitettu tarjolle!
Voi vitsi nyt iski kateus! NOMA on unelma, joku päivä kun sinne pääsisi. On aina niin mieletön elämys kun pienimpiinkin yksityiskohtiin on kiinnitetty huomiota.
Paljon myös tsemppiä mielen mullerruksiin, välillä on hyväkin katsoa asioita kauempaa ja arvioida tilannetta. Hiljaa hyvä tulee!
Hahaa, ihan postauksesi perusteella katsoin tuon ao. Tanska jakson, kun bongasin siinä noman, tuli juuri uusintana televisioista:
http://areena.yle.fi/1-2375838
t. PaulaP
Jael, ajattelin sua kun postasin kuvia :)
Oli kyllä aivan mielettömän upea kokemus! Makuaisti vieläkin prosessoi annoksia, näin pitkään jälkikäteenkin! Mielettömiä makuelämyksiä! ... ja kiitos peukuista ja tsempeistä, niitä tarvitsen <3
Marra, kyllä sai varata aikaa; tultiin Nomaan vähän ennen klo 20 ja pois lähdettiin tosiaan vasta yhden jälkeen yöllä! :D
Anonymous, toivon että pääset nomaan! Se on todella upea kokemus. Mä tahtoisin vielä uudelleen, varsinkin sitten sen jälkeen kun tulevat takaisin Australiasta, jonne suuntaavaat keväällä pariksi kuukaudeksi koko henkilökunta "opintomatkalle"!
Ja kiitos sinullekin tsempeistä tähän myllerrykseen!
PaulaP, kiitos linkistä - täytyykin katsoa jos näkyy täällä ulkomailla tuo ohjelma :)
haliterkkuja, kiva nähdä sua täällä kommenttilootassa :)
Post a Comment