Se on jo sitten joulukuu!! Käsittämätöntä!
Mä voisin ihan hyvin sanoa, että on kesäkuu 2012.... mutta että joulukuu 2014 ... !
Joulumieli mulla iskee yleensä vasta joulukuun puolella, yleensä ihan yhtäkkiä. Joku tuoksu, tai joku joululaulu tai vaikka kynttilän valo sen yhtäkkiä herättää. Tänä vuonna joulumieli iski sopivasti itsenäisyyspäivän viikonloppuna!
Ja heti kun on joulumieli, niin tekee mieli glögiä: Ikean punaviiniglögi on mun mielestä oikein hyvää. Sekaan mantelia ja rusinaa, ja avot! Paikalliset hekuviinit/glühweinit nekin kyllä on ihan hyviä, mutta ei ollenkaan sellaista kuin glögi; glögi on paljon makeampaa!
![]() |
Iittalan hienosta glögilasista glögiä, ja tanskalainen "HYGE" -kynttilä tunnelmaa luomassa. |
Paitsi glühweinia, niin täällä on tarjolla myös glühbieriä!! Eli hehkukaljaa!! Ekan kerran sellaisen vasta näin, ja pitihän sitä maistaa - sen verran eksoottiselta kuulosti kuuma maustettu olut!! Ihan OK se oli, ehkä vähän laimeaa. Joulun mausteet siinä maistui, olut ei niinkään. Mutta onpahan testattu! :)
Kotona meillä on molemmilla omat joulukalenterit. Mulla on tällainen korkea tornimainen Lindtin suklaakalenteri. Jokaisessa luukussa on pieni mietelause, ja herkkupala. Säästän suklaat viikonlopulle, sillä tulisin vain vihaiseksi yhdestä suklaapalasta! Mielummin syön sitten useamman kerralla lauantai-iltana! :D
Mulla on myös perinteine Suomalainen Partiolaisten joulukalenteri, jonka saan joka vuosi ihanalta ystävältäni postissa - tosin tänä vuonna hain itse, kun P:tä käytiin marraskuun lopussa morjestamassa :) Tykkään tuosta partiolaisten kalenterista paljon, että se on sopivasti suomihenkinen ja kuvat on hauskoja. Itsenäisyyspäivänä sielä oli tietysti ihana Suomenlippu :)
Hanilla on iso lakritsikalenteri, jonka ex-käly lähetti Tanskasta. :)
Meillä on tietysti myös adventtikynttelikkö. Kahta kynttilää on jo poltettu, vaikka tuo kuva on otettu jo ennen polttamisia.
Meillä ei ole joulukuusta, kun ei olla aattona kotona, mutta meidän rapussa on upea aito ihanasti tuoksuva ja koritseltu joulukuusi. Sitä ihastelen aina ohimennessä :)
Kotona joulukoristelu on hillittyä; laitoin parvekkeen lasiovien eteen roikkumaan pari joulupalloa ja hanin ystävän tekemiä keraamisia joulutähtiä. Noita joulutähtiä myydään ympäri Euroopan COS-vaateliikkeissä (LINKKI), mutta me ollaan saatu ne lahjaksi itse taiteilijalta jo vuosia sitten, ennenkuin tähdet löivät läpi markkinoilla! :)
Itsenäisyyspäivänä kokosin myös piparkakkutalon! :)
Osat olivat kylläkin valmiiksi leivottu, Ikeasta ostettu tämäkin, mutta oli ihan kiva koota ja koristella se itse. Mulla on Ikeasta myös pari piparkakkutaikinaa pakastimessa, joten teen varmaan vielä ennen joulua ihan omia pipareita tuomisiksi Ranskaan joulunviettoon :) Piparkakun tuoksu on ehdoton joulutuoksu!
![]() |
Piparkakkutalon väki juhlisti Suomen Itsenäisyyspäivää! |
Lauantaina testasin myös paikallista "Gâteau de Vully / Gâteau à la crème" reseptiä. Ko. kakkua olen usein maistanut suoraan leipomosta ostettuna, ja se on suorastaan laittoman hyvää! Kaloreita on ainakin biljoona, sillä päällä on Gruyèren tuplakermaa (crème double; 54% rasvaa!), paljon sokeria ja voitakin! Resepti on helppo, ja kakku onnistui mainiosti itsetehtynäkin - aion tehdä tätäkin joululomalla anoppilassa herkuteltavaksi! :)
![]() |
Jos haluatte reseptin, niin kertokaa - kerron kyllä. Ja netistäkin varmasti löytyy, ainakin ranskaksi! |
Suomen Tasavallan Presidentin Itsenäisyyspäivän vastaanoton katsoin tietysti myös, YLEn Areenasta se näkyi livenä. Sitä oli kiva katsella, meno oli jotenkin rennompaa kuin muina vuosina, mun mielestä. Hani ei tietenkään voi ymmärtää, miten kukaan (saati sitten KAIKKI suomalaiset) jaksaa katsoa tuntikaupalla tuollaista kättelymaratonia ... :D :D ... mutta ei sen tarttekaan ihan kaikkea ymmärtää! ;)
Suomesta ostamani Marimekon tummanpunaiset Kurjenpolvi -lakanat petasin sänkyyn, mun mielestä ne on ihanat ja sopivasti jouluiset! :)
Tulevana torstaina mulla on työpaikan joulujuhlat, joissa on teemana 1920-luku. Mulla on jo valmiina kiva mekko, hiuskoriste, silkkihanskat ja puuhka. KIVAA päästä pukeutumaan ja pitämään hauskaa!
Lucianpäivä-lauantaina puolestaan matkaan Baseliin ilakoimaan ihanien Sveitsin Suomityttöjen kanssa upeille joulumarkkinoille!
Postaan molemmista yllä mainituista erikseen vielä!
Ihanaa joulun odotusta itse kullekin teistä! :)
4 comments:
Kiva joulupostaus:) Voi miksi meidän IKEAssa ei ole tuota glögiä...no helppohan sitä on itsekin duunata. Mä katsoin Linnan juhlat Iltasanomien kautta,se oli oikestaan kivempi kuin tuo YLEn ohjelma. Mukavaa joulunodotusta MaaMaa!
Joulun odotusta sielläkin :)
Minä raahasin sypressin sisälle ja se saa toimittaa joulukuusen virkaa.
Mitähän kaikkia aineita tuohon herkullisen näköiseen kakkuun tulee. Vai olisiko terveellisempää olla tietämättä :)
t. Marra
Jael, arvaan että sun omatekemä glögi on VÄHINTÄÄN yhtä hyvää, kuin ikean valmisglögi...
:)
Marra, sypressihän on kaunis puu ja ainakin tuuheampi kuin kuusi - varmaan hienon näköinen koristeltuna! :)
Tässä kakkuohje:
Eka tehdään pohja.
Sekoita 250g jauhoja, puoli tl suolaa, 1 tl sokeria, ja sitten nypit joukkoon 25g voita.
Liuota 15g tuorehiivaa 1,5dl haaleaan maitoon, ja lisää maito-hiiva jauhosekoitukseen. Vaivaat kunnolla sekaisin, levitä isoon kakku/piirasvuokaan ja anna taikinan nousta vasta siinä vuoassa, ainakin puol tuntia. Taputtele kohoamisen jälkeen tasaiseksi ja reunoilta vähän paksummaksi kuin keskeltä (pizzamainen muoto).
Sitten päälle kumoat 2dl tuplakermaa (crème double, vaivaset 52% rasvaa - mielellään Gruyèren tuplakermaa, tietysti!), voi laittaa enemmänkin! Levitä tasaisesti. Päälle voi heittää myös muutama nokare voita, sinne tänne. Ja sitten kunnolla sokeria, ainakin 4rkl, tasaisesti.
Uunissa 200°C 15-20 minsaa, kunnes kerma on kuplinut kunnolla, sokerit sulanut ja päälys vähän saanut väriä. Sen kuuluisi olla kokonaan sellainen kiiltävä. Anna jähtyä ennen nauttimista. Päälinen on todella makea, mutta pohja ei, joten kakku toimii hyvin suolaisessakin pöydässä :)
Kiitos MaaMaa ohjeesta :)
Teen kakun kun toivun tästä joulumässäilystä...
t. Marra
Post a Comment