Pitkään on ollut mielessä, että voisi kokeilla tehdä sushia itse kotosalla. Olin kuullut, ettei se ole niin vaikeaa alkuunkaan kuin mitä voisi kuvitella... No kyt viimeinkin saatiin aikaiseksi testata!
Ostettiin kaupasta sushi-kit (oikeastaan Maki-kit!), jossa tuli mukana merilevälevyjä 4kpl, rullausmatto, syömätikut ja pikku pussit soijaa, wasabia ja pickled ginger (suomisana hakusessa!). Boxissa oli myös ohjeet miten sushiriisi keitetään ja pari reseptiä.
Viime sunnuntaina, mukavan laskettelupäivän jälkeen sitten rullailtiin yhdessä. Hani oli keittänyt sushiriisin etukäteen, ja oikeaoppisesti lisännyt siihen vähän etikkaa - riisi oli täydellisen tahmeaa ja pehmeetä :)
Riisi oli jäähtynyttä, ja sitä taputeltiin hyvin ohut kerros levälevyn päälle. Kädet kannatti kastaa kylmässä vedessä, ettei riisi tarttunut kokonaan sormiin.
Sitten n. 1/3 kohdalle levälevyä laitoimme pitkittäin puoliksi leikatun surimitikun, pari ohutta pitkää kuorittua kurkunpätkää ja päälle vähän majoneesia. Vain avokado puuttui, niin oltais tehty ns California Rolls.
Sitten alkoi vaikeampi osuus, nimittäin koko komeiden rullaus mahd. tiukaksi rullaksi. Tarkoitus oli käyttää sitä bambumattoa apuna, mutta mä totesin heti alkuun, että rullaus oli helpompaa ihan vaan paljain käsin...
Hani teki ekan rullan, ja mä opettelin hänen virheistään että 1. ei liikaa riisiä, 2. täyteitä ei kannata laittaa ihan levälevy reunaan, vaan reilusti lähemmäs 1/3 kohtaa levyn leveyttä, 3. täytettä voi laittaa reilustikin, että maistuu, 4. Levälevyä kannattaa jättää reilu sentti tyhjäksi loppupäästä, että rullan saa 'liimattua' kiinni.
Kun rulla oli rullattu, levälevy liimattiin kostealla sormella kiinni kuin tupakkasätkä kerrassaan :)
Leikkaamiseen tarvitaa mahdollisimman terävä iso sileä veitsi. Sekin kannattaa kastaa kylmässä vedessä, jotta menee helposti läpi hajoittamatta hienoa rullaa. Rulla ensin kahtia, sitten puolikkaat kahtia, ja sitten vielä neljäsosat kahtia; näin saat 8 namia makirullaa.
Lorautimme pieneen kulhoon soijaa, sinne sekaan vähän tulista wasabia ja sitten rullat dipataan siinä ja heitetään kokonaisina suuhun. Oli todella hyvää!!
Ruokajuomana mulla oli hyvää paikallista valkoviiniä: Coteaux du Vully. Sopi täydellisesti tämän kalaruoan kanssa, mutta maistuu myös ihan sellaisenaan seurustelujuomana :)
Jos et ole vielä kokeillut tehdä tätä herkkua itse, niin suosittelen ehdottomasti!
Oyshikata - herkullista!
6 comments:
Just mietin eilen et pitäis taas tehdä itse sushia. Mä en myöskään osaa käyttää sitä mattoa. Parasta itse tehdyssä sishissa on se et saa just niin monta palaa omaa herkkua kun vaan haluaa. Meillä Tildekin syö sushia :)
Nam!! Rakastan sushia, ja onkin pitänyt itse kokeilla. Etenkin jos saisi oikein tuoretta kalaa..
Oijoi, sushi on maailman ihaninta. Nyt juurihoidon jalkimainingeissa odotan sita paivaa, kun voin taas pureksia sushia ja menen heti ostamaan isoimman mahdollisen sushiboxin Sushi Kingista <3 Terkkui Dublinista - harmaata ja ankeaa ;)
Emmi, mitä enempi sen parempi :)
Hienoa, että lapsonenkin tykkää - mä opin tykkäämään kalasta vasta joskus teini-iässä ...
Haliterkut xx
Sennie, mäkin rakastan!
Kannattaa kokeilla itse - tekeminen oli hauskaa puuhaa yhdessä :) En tosin tiedä mistä saisi niin tuoretta kalaa, että varsinaista sushia uskalaisi itse tehdä ...
Kristiina, toivottavasti pääset pian pureksimaan sushia, ja muutakin! Tsemppiä juurihoidoista toipumiseen ja kiitos ihanista Dublin terkuista ... alkaa tehdä mieli tulla jo käymään! :)
Piti vaan tulla ilmoittamaan, etta viimein sain himoitsemaani sushia: lohiboksi ja misokeitto lounaaksi. Aijaijai kun oli hyvaa.
Koska olit viimeksi Dublinissa? En muista ainakaan reissusta lukeneeni! Jos tuut, mennaan sushille ja viinil ... eiku siis kahville :D
Krisiina, hyvä että pääsit sushille! :)) namnam, kuulostaa hyvälle lounas!
Me ei olla Dublinista muuton jälkeen siellä oltukaan - varmaankin tämän tai viimeistään ensi vuoden aikana tullaan katsomaan 'vanhoja' paikkoja :) Ja ehdottomasti mennään viinille - tai siis suomalaisittain 'kahville' ;) :)
Post a Comment